Ziekenbezoek

10 februari 2021

Al jarenlang dragen veel Krullendonkers bij aan de carnavalssfeer in ons mooie Krullendonk. Verschillende generaties staan elk jaar weer klaar om er een mooi feestje van te maken. Wij vroegen Krullendonkers die vruuger en nou een bepaalde functie binnen het carnavalsleven uitvoeren naar hun ervaringen. Deze week vertellen Ruud Cornelis en Trees van de Moosdijk als voormalig en huidig vrijwilliger bij het Ziekenbezoek hun verhaal. 

Naam:  Ruud Cornelis

Periode: 1992 tot 2007

Naam:  Trees van de Moosdijk

Periode: 2007 tot heden

Wat was jouw drijfveer om jezelf in te zetten als vrijwilliger voor het ziekenbezoek in Heesch?

15 Jaar lang vormde ik samen met Ans Sweep (toen voorzitter SCH) de commissie Ziekenbezoek. Met veel plezier hebben we dit gedaan. De fruitmanden werden bij toerbeurt verzorgd door de supermarkten Jumbo, AH en AGF zaak Heerkens. Zij deden dit met veel plezier en het waren prachtige manden. De adressen kregen we via de ziekenvereniging de Horizon. Het waren er 100 maar in werkelijkheid waren er echt wel méér zieken. Helaas moesten we één lijn trekken. We reden die dag rond met 4 of 5 koppels, om zodoende alle 100 voldoende aandacht te kunnen geven. Ook de Prins en Adjudant met hun partners vormden een koppel. Onze drijfveer was: wij wilden het bijzondere gevoel van saamhorigheid en eenheid, wat toch typisch hoort bij het vieren van Carnaval, overbrengen op iedereen. Als mensen zelf niet in staat zijn om dit te vieren, deden wij een poging om dit gevoel over te brengen door ons bezoek die dag.
Ruud
De eerste keer op Ziekenbezoek was in 2007, toen mijn man Prins was. Prins Porcus de 36e met zijn Adjudant. Ik vond het zo mooi en dankbaar die dag. Het was super om te zien wat een fruitschaaltje en vooral een praatje doet met mensen. Ja echt super mooi, die waardering die je krijgt elke keer weer. Dan kan voor mij de Carnaval beginnen. Het jaar daarop ben ik meegegaan als vrijwilliger, samen met Ria van Breda. Kort daarna hebben wij het organisatie stokje overgenomen van Wil Kamp, Ruud Cornelis en Ans Zweep. Ria en ik hebben het een paar jaar samen georganiseerd. Toen heeft Miranda Bongers het overgenomen van Ria. Ria is nog wel gebleven als vrijwilligster. Nu organiseer ik het alweer een paar jaar samen met Angela van Bakel en natúúrlijk samen met alle vrijwilligers.
Trees

Wat is de grootste blunder die je tijdens een ziekenbezoek hebt meegemaakt?

Je mag het gelukkig geen blunder noemen, maar als je met een fruitmand bij iemand voor de deur staat die (gelukkig!!) al weer kwiek en vrolijk door de kamer huppelt en later op de zaterdag en zondag de Optochten langs de route met veel lol aan het bekijken is, dan neem je natuurlijk de fruitmand niet mee terug. Ook de verzorgingshuizen in de regio werden door ons op die dag bezocht om de “oud” Heeschenaren aldaar te bezoeken en te verrassen met een fruitmand. Wat helaas echter niet meer door kon gaan was het bezoek aan het toenmalige St Anna Ziekenhuis in Oss. Door de wet bescherming persoonsgegevens kregen wij daar niet meer de info om deze mensen op hun kamer te verblijden met een fruitmand. Heel jammer want dit werd altijd zeer op prijs gesteld.
Ruud
Een keer heb ik samen met Miranda voor een verkeerde deur gestaan. We vonden het zo sneu dus hebben we het fruitschaaltje toch maar afgegeven. Het kwam gelukkig goed en die mensen hadden het eigenlijk zeker óók verdiend….
Trees

Heb je nog een leuke anekdote over de periode dat je vrijwilliger was bij het ziekenbezoek?

Leuke anekdotes van zo’n dag zijn er, maar dan vooral aan het einde van die dag. Dan komen we met z’n allen bij elkaar om toch wel de harten te luchten. Want vergeet niet, wij komen op die dag ook op adressen bij mensen waarvan je hoort, en ook wel zelf gaat denken, dit komt niet meer goed!! Dan is het nazitten wel heel fijn en dan heb ik het over een lach en een traan. Een leuk voorval wil ik graag vertellen. Ans en ik kwamen op een morgen bij een Heeschenaar en deze persoon was op een paar weken na 100!! “Wa komde doen?” vroeg hij. “Nu” zeiden wij, ”we vinden het zo mooi dat wij u, als bijna 100 jarige, mogen verblijden met een fruitmand!!” Zijn reactie was: “Dan neemt hem maar weer mee! Ik ben gezond! Geef hem maar aan een ander oud mens die wel ziek is!!” Haha.. We hebben daar nog gezellig zitten praten en een kop koffie gedronken maarrrr... de fruitmand ging weer mee terug in de auto. Tot slot wens ik een ieder veel gezondheid en gezelligheid, pas op jezelf en een ander!
Ruud
Al een paar jaar laten we de pakketjes inpakken bij BijZonder Talent. Als we dan met de boodschappen aankomen zijn de leden daar zó enthousiast, dat ze meteen aan de slag willen. Héél fijn en ook zij worden natuurlijk hartelijk bedankt! Dan verzorgen ze daar voor ons een heerlijke lunch. Samen met Prins en Adjudant is dat dan een feestje! Langs deze weg willen we bedanken: S.C.H, De Horizon, natuurlijk AH en de Jumbo die elk om het jaar willen sponsoren. Ook bijzonder grote dank voor het drukwerk van Easyletters, inpak materiaal, Bon Fromage, inpakkers van BijZonder Talent, en natuurlijk al de vrijwilligers die het rondbrengen mogelijk maken. Ook de Prins en Adjudant van dat jaar zijn dan aanwezig. Dit jaar zal het heel anders zijn, maar we zullen ook nu de zieke en of eenzame Krullendonker niet vergeten . We gaan dit jaar Corona-proef bij de mensen langs om ze iets aan te bieden.
Trees