Jeugdprins

15 februari 2021

Al jarenlang dragen veel Krullendonkers bij aan de Carnavalssfeer in ons mooie Krullendonk. Verschillende generaties staan elk jaar weer klaar om er een mooi feestje van te maken. Wij vroegen Krullendonkers die vruuger én nou een bepaalde functie binnen het Carnavalsleven uitvoeren naar hun ervaringen. Deze week lees je de drijfveer van Jim van Uden om de meest recente Jeugdprins van Krullendonk te zijn èn hoe Harrian van den Akker zijn tijd als voormalig Jeugdprins heeft ervaren.

Naam:  Harrian van den Akker

Periode: 1979-1980

Naam:  Jim van Uden

Periode: 2019-2020

Wat was je drijfveer om Prins te worden?

Ik kom uit een echte Carnavalsfamilie. We deden met Carnavalsvereniging Hobelehup al jaren mee met de Jeugdoptocht, ook mijn broers. Mijn ouders deden mee met de grote Optocht. Mijn Adjudant Toine de Vries zat bij mij in de klas. Hij was van De Krulstaarten en ik van Hobelehup.
Harrian
Ik wilde al vanaf dat ik heel klein was Prins worden. Toen ik 3 jaar was, kwam ik als Jonker bij de Raad van 11 en keek ik altijd enorm op tegen de Jeugdprins. Dat wilde ik ook! Ik vertelde dat aan iedereen door in alle vriendenboekjes te schrijven dat ik later Prins Carnaval wilde worden.
Jim

Wat was voor jou het leukste aan jouw rol als Jeugdprins?

Alle klasgenoten vierden samen Carnaval in De Pas en in gymzaal ’t Vijfeijken. Ook tijdens het zogenaamde matinee. Dat was op Carnavalmaandag- en dinsdagmorgen vanaf 10.15 uur in de gymzaal. Ik mocht als Jeugdprins ook naar de feestavonden van Carnavalsclubs.
Harrian
Ik vond alles eigenlijk heel erg leuk. Maar het allerleukste was wel dat ik samen met mijn Adjudant maanden lang een geheim had waar niemand van wist. En dat we er alles aan deden om het geheim niet te verklappen.
Jim

Wat was jouw grootste blunder in jouw rol Jeugdprins?

Toen ik Jeugdprins was had Krullendonk 11 Carnavalsclubs. Daar mochten we overal op bezoek tijdens hun feestmiddag/feestavond. Bij Carnavalsclub De Meulevèrrekes wist ik tijdens mijn speech de naam van de club niet meer.
Harrian
Tijdens de voorbereidingen op de onthulling werd me verteld dat het het leukste is als ik enthousiast ben als ik uit de koker kwam en dat ik moest lachen. We hadden zelf bedacht om onze handen omhoog te doen. Maar ik was zo zenuwachtig dat ik niet meer wist wat ik moest doen en daardoor vergat om mijn handen weer naar beneden te doen. Pas toen het tegen mij werd gezegd, deed ik mijn armen weer naar beneden.
Jim