Raad van 11

6 januari 2021

Al jarenlang dragen veel Krullendonkers bij aan de Carnavalssfeer in ons mooie Krullendonk. Verschillende generaties staan elk jaar weer klaar om er een mooi feestje van te maken. Wij vroegen Krullendonkers die “vruuger èn nou” een bepaalde functie binnen het Carnavalsleven uitvoeren naar hun ervaringen. Deze week lees je de drijfveer van Hans Minten om lid van de Raad van 11 te zijn en hoe Bert van Nistelrooij zijn tijd als voormalig lid van de Raad van 11 heeft ervaren.

Naam:  Bert van Nistelrooij

Periode: 1982-2010

Naam:  Hans Minten

Periode: 2013 tot heden

Wat was jouw drijfveer om lid van de Raad van 11 te worden?

In de zomer van 1982 werd mijn vrouw, Dorothé van Nistelrooij gevraagd, om begeleidster/ lerares van de Dansmariekes te worden. Daar de Raad van 11 ook vacatures had, ben ik enige tijd later ook gevraagd om lid te worden, want “je bent er toch bij” en je hebt al wat ervaring als reserve lid.
Bert
In het jaar 2012 was ik Porcus XLI en had de Raad van 11 maar 5 vaste leden. Samen met mijn adjudant Adri Maas hebben wij de schouders eronder gestoken om een volledige Raad van 11 te krijgen, wat overigens perfect gelukt is.
Hans

Wat is/was voor jou het leukste aan jouw rol als lid van de Raad van 11?

De saamhorigheid, het samen opbouwen/versieren van de evenementen, het opbouwen van de Prinsenwagen. Ook het begeleiden van Prins en Adjudant gezien vanuit de Raad van 11 was een leuke uitdaging. Wij hadden er een andere kijk op dan de Stichting (minder formeel) en tijdens de festiviteiten waren wij steeds dicht bij de Prins.
Bert
De gezelligheid, saamhorigheid en samenwerking met alle leden. De steun die je krijgt van de leden als je een oproep doet, en het enthousiasme wat je er voor terug krijgt.
Hans

Wat is/was jouw grootste blunder in jouw rol als lid van de Raad van 11?

Echt grote blunders heb ik niet echt gemaakt. Maar een blunder die ik me nog goed herinner is dat bij de uitreiking van de “Ridder in de orde van de Verkenskont” de vrouw van de nieuwe Ridder naar voren werd geroepen. Ik werd naar voren geduwd om haar uit de zaal op te halen. Ik wist dus ècht niet wie ze was, liep de zaal in en nam de eerste de beste vrouw in de arm die ik dacht dat ze was, helaas dus de verkéérde vrouw.
Bert
Ik kan me geen blunders herinneren, misschien dat anderen daar wel een antwoord op hebben.
Hans

Heb je een leuke anekdote over jouw tijd bij de Raad van 11?

Ja je maakt in bijna 30 jaar wel wat mee, en niet alles kan zomaar naar buiten verteld worden. De buitendorpse Prinsenrecepties waren toch wel leuke bezoekjes waar we als “onbekende” wat ongein uit konden halen. Bijvoorbeeld bij de Kiepenrijders in Macharen. Daar gaven we de Prins een groot ei met daarin een 5 tal kippen met trek-rotjes tussen de poten. In het donker zitten die beesten wel stil, maar eenmaal uit het ei in het licht, beginnen ze te bewegen…. knalt het rotje en schieten die beesten de zaal in met alle “lol” van dien. Een sport was het toentertijd van de Raad van 11 om de Prins bij de Prinsenreceptie van de Piereslikkers, zich te laten verspreken in Pielelikkers! We begonnen hiermee al in de bus. Zo van: hé Prins niet fout zeggen dadelijk hè…. ‘t is Pielelikkers in plaats van slikkers. Als je dat dus maar vaak genoeg herhaalt en vlak voordat hij zijn welkomstwoord ter plekke begint nogmaals met nadruk zegt…. dan is het ons wel eens gelukt om de Prins voluit in de microfoon te laten roepen: PIELELIKKERS ALAAF. Een ander leuk verhaal is toch wel dat bij de bouw van de laatste Prinsenwagen deze door de Bouwcommissie opgemeten is. De platen werden getekend en geprint, maar tijdens de opbouw in de hal was de wagen plots 1 meter langer. Komt de Commissie met de smoes; we hebben hem buiten in de kou opgemeten nu staat hij bij Verstegen binnen, daar is het warm en is hij uitgezet.!!?? Tja waar bier wordt gedronken ………………
Bert
Dat was sowieso de bekendmaking aan de Raad van 11, van Porcus XLVI Menno Pols. Menno, melde zich gewoon om 19.00 uur in de Pas in zijn Raad van 11 kostuum. Na het drinken van een biertje kreeg Menno plots een bericht dat hij met zijn vriendin naar het ziekenhuis moest. Hij liet mij dit lezen en natuurlijk zei ik: “Je MOET gaan, gezondheid gaat voor alles”. Vervolgens bleven we contact houden via de app over de vorderingen van de onthulling bij de Familie Faessen. Wat bleek nou, Menno stond op ca. 2 meter afstand van mij op de trap onder een laken met mij te appen. Deze onthulling was voor mij echt hilarisch.
Hans