Prins Porcus L Evelyne en Adjudant Yolanda

26 februari 2022

Evelyne van oort

Partner: Martien Buters
Gezin: we zijn een samengesteld gezin bestaande uit Mathijs (23), Wouter (22) en Brechje (17)
Beroep: zorgmanager bij gezins-logeerhuis Dolfijn in Hellouw.
Hobby’s: wandelen, lezen, bakken, creatief bezig zijn, op stap gaan.

Yolanda van griensven

Partner: Bennie van Griensven
Gezin: een dochter, Simone (25) en een zoon,
Thomas (24)
Beroep:  apothekersassistente bij Service Apotheek Ceres in t Gezondheidscentrum aan de Cereslaan.
Hobby’s: lezen, koffie leuten, borrelen met familie en vrienden.

De aanmelding voor Prins Porcus en Adjudant van Evelyne van Oort en Yolanda van Griensven- van Oort begon als een geintje. Stichting Carnavalsviering Heesch besloot in dit bijzondere seizoen een oproep te doen: wie wordt Porcus L en Adjudant? Evelyne: “We hadden bedacht om ons naar aanleiding van de oproep aan te melden. Met een geintje, ze willen toch geen vrouw. Lachen, want het idee stond ons toch wel aan. We hebben het toen drie weken laten liggen. Een dag voor de deadline appte ik Yolanda met de vraag of ik de brief er nog uit zou doen. Dat heb ik toen gedaan.”

En zo stapte op 13 november Evelyne uit het varken als Porcus L en werd Yolanda haar Adjudant. De keuze om er uiteindelijk helemaal voor te gaan is weloverwogen, vertelt Evelyne. “Ik vind het niet zomaar iets dat je even erbij doet voor de fun. Het is een serieuze taak en kost veel tijd. Plus het gezin doet ook mee, dus daar hebben we het ook over gehad: wat vinden zij ervan. Maar zij vonden het eigenlijk wel stoer.”

MET DEES TWEE ZUSSEN IS HET FEEST NIET TE SUSSEN

Twee zussen als de eerste vrouwelijke Prins en Adjudant van Krullendonk. De dames vinden het een eer. “Dit gaat de boeken in; dat is toch geweldig. Dat maak je maar 1 keer in je leven mee. Wij zijn nu de eerste en dat zal ons altijd bijblijven.” En helemaal uit de lucht komt het voor de dames niet. “In het seizoen 2019/2020 zijn we op de foto gegaan met Danny en Arjan (Prins Porcus XLIX en Adjudant). Met onze eigen scepter. We hebben deze foto toen op Facebook gezet met de tekst ‘Krullendonk 2021 met prinsessen?’ We staan er, een jaartje later, maar wat je de kosmos instuurt…..”

De keuze wie uiteindelijk Prins en wie Adjudant wordt was vrij snel gemaakt. Yolanda: “Ons Evelyne is in april 50 geworden. En het is nu Porcus de 50e. Daarmee is ze Sarah en Abraham in 1 jaar.”
Een week of 6 hebben Evelyne en Yolanda iedereen voor de gek mogen houden. Met het verschijnen van de hints over wie Prins Porcus L en Adjudant zouden zijn, gonsden er namen rond over hun identiteit. Ook in de familie en vriendenkring van de dames. Yolanda: “Je weet met z’n tweeën iets wat verder nog niemand weet. Dat maakt het wel heel speciaal. Als iedereen in de buurt en vriendengroep een uitnodiging krijgt om aanwezig te zijn bij de onthulling, moet het wel iemand van die groep zijn, werd gedacht. Er is wel gevraagd of mijn man het kon zijn. Maar onze namen zijn niet genoemd. Wij hadden tenslotte zelf ook een uitnodiging op de kast staan.

Toen het moment van de bekendmaking eenmaal daar was, hebben Prins Porcus en Adjudant enkel leuke reacties gekregen. “Ik vind het heerlijk hoe mensen hebben gereageerd toen bekend werd dat wij Prins en Adjudant zijn. Ik werk in de apotheek en daar komen mensen aan de balie: ‘jij bent het toch he?’. Hartstikke leuk”, vertelt Yolanda. Evelyne: “En ons mam is ook zo trots. ‘Dat ik dit nog mag meemaken’ zegt ze dan. De week na de onthulling liet ze weten dat ze veel berichten had gehad van mensen die het zo leuk vonden.”

AAN ÉÉN WOORD GENOEG

Het feit dat Porcus en Adjudant twee zussen zijn, maakt het wat hen betreft makkelijker. Yolanda: “We overleggen en besluiten samen zo makkelijk wat we willen. Aan één woord hebben wij wel genoeg.” Ondanks de onzekerheid die rond dit seizoen hangt, hebben Prins Porcus en Adjudant heel veel zin in het avontuur. Carnaval vieren ze altijd fanatiek samen, met hun familie en vrienden. Evelyne: “Normaal is Carnaval voor ons vier dagen. Met onze vriendengroep. Zowel de volwassenen als de kinderen gaan mee. Zaterdagochtend met ons mam naar de Carnavalsmis. Daarna koffie met een borrel. En zo hobbelen we dan de hele Carnaval door. Tot aan het seniorenbal. Yolanda zit dan nog bij de APK-commissie. Evelyne helpt bij het Seniorenbal met hand en spandiensten. Op zondag, na de prijsuitreiking in de Pas met de hele groep naar de shoarmatent. Dat is ook traditie. Het is gewoon een gezellig feest met vrienden, familie en bekenden. Je komt elkaar overal weer tegen. Carnaval verbroedert. Wij genieten er ontzettend van.
Dit jaar wordt het anders, op meerdere fronten, maar we kijken er ontzettend naar uit!”.