Speult er nog us inne!

28 februari 2022

Wat is Carnaval zonder onze kapellen? En wat zijn kapellen zonder hun instrument? De instrumenten van onze kapellen hebben het zwaar gehad de afgelopen twee jaar: er viel weinig te spelen. Daarom is het de hoogste tijd om ze eens in het zonnetje te zetten!

We vroegen de kapellen: Hoe noemde die van jou? Neem heel Krullendonk eens mee door de ogen van (een van) jullie instrumenten. Daar moeten wel leuke verhalen uitkomen, toch?! 

En we sluiten dit muzikale gezelschap af met een bijzonder jubileum: 25 jaar Blue Band.

Prinselijke Hofkapel de Dors(t)vlegels 

Bom bom…op de grote trom van de Hofkapel.

Wie ha da gedácht. Da ik op munne ouwe dag nog un stûkske vûr de Krulkrant zou meuge schrijven. Wa hek toch al veul meegemoakt in al die joare! Want welke muzikanten er ok komen of goan, ik blèf altijd bè d’n Hofkapel. In mijn geval wordt het stûkske steeds letterlijk overgedroage noar un neie muzikant. Juist. Ik ben ut. D’n grôte trom van Hofkapel de Dors(t)vlegels. Al ruim 75 joare jong.

Wisten gullie da ik d’r nie altèd zo uit zág as nou? Toen Nop Faessen d’n trom van zunne vûrganger overnám, woar ik nog geschilderd in de Krullendonkse klurre: blauw mè geel. Pas in de joare 90 ben ik geworre zoals ik nou zè, rood-gruun.

Joare later nam Roel Monteiro, ok wel Porcus XLII, letterlijk ut stûkske van Nop over, mar tijdens ut Gouwe Kreuge Bal rond 2008/2009 ging ut mis: Roel sloeg mun velleke kapot! Volgens hem woar toen meteen duidelijk wie d’n sterkste grote trom speuler woar in de geschiedenis van de Hofkapel. Doar zèn de meningen over verdeeld!

En nou wor ik al un oantal joare bespeuld dûr Lars van John van The van de Wetering. En ik kan ullie vertellen, da gûtter ooit flink op! Hij is een van de jongste muzikanten op di moment, mar hij mag wel op ut oudste instrument van de kapel speulen. Ok bewijst hij, net als zunne vûrgangers, da ik ut enige instrument van de Hofkapel zè da bespeuld kan worre terwijl de muzikant un biertje drinkt. Ok nie geheel onbelangrijk.

Hopelijk tot snel op één van de evenementen! Houdoe wanne!

Bom bom…..op die trom…
van de Hofkapel!!!

Krulkapel

“Hé Krulkapel, hoe noemde die van jou?”
Doar kumt d’n Krulkrant dan mi! Tsja, doar kunde van alles op zeige mar wa ’t is. Kumt er ôk geluid ut? Be d’n Krulkapel hoefde doar nie bang vur te zèn. Herrie zat en ze hebben ’t glijk kwa muziekinstrumente dan. Twie basse, une ouwe en ene op d’n sous, un poar tuba’s, wa van die saxe. Ze hebbe mar ene schuif, doar kunnen ze er nog wel enne van be gebruike! Een hiel schôn vrouwke be ’t slagwerruk en ene kwak trompette, van die herriemoakers. En hoe noemde da dan be mekoar? Gewon d’n Krulkapel, doar zen ze nie zo gek de ze d’r instrument un koosnoamke geven.

Krul krul…..toet. Alaaf!!

Jeugdhofkapel de dors(t)vlegels

Pohh een stukske schrijven vur Jeugdhofkapel de Vlegels, da is pas skôn! Vanuit het mooiste instrument van de Vlegels is hier de saxofoon. Wa hebbe we lang moete wachte om weer te meuge speule en wa hebben we dr weer verrekte veul zin in! Witte wa ik van die ander instrumenten geheurd heb, onze trompetiste en muzikaal leider Marlie gaat ons verloate vur d’n grote hofkapel. Da veine wij toch allemaal verrekte sund, dus bij deze willen wij haar kei bedanken vur alle goei en vooral mooie joaren samen. Met veul skônne stukskes muziek. Onze instrumenten zen weer onder het stof uit gehoald en ingebloaze, dus we kunnen er wir tegen on. Met n poar neie stukskes muziek en neie leden zen wij der wir hillemol kloar vur om soame me ullie er wir een kei leuke carnaval van te maken. Ondertussen oefent dees sax nog ekkes wijer soame meej de rest van de kapel en hen we weer gruwelijk veul zin. Hopelijk gullie ok natuurlijk, tot gauw! Houdoee! 

Blue Band

25 jaar Blue Band en van verschillende nummers die we hebben gespeeld hebben we een verhaaltje gemaakt, passend bij deze tijd.

In deze bijzondere tijden hoor je vaak Ay, Ay Ay Maria maar beter nog zeggen we; Leef, it’s a brand new day, wir lassen uns das singen nicht verbieten, en doen daarom een stapje naar voren. Het is te gemakkelijk om te zeggen ’t zal me ’n zurg zen, het is a crazy little thing. Why tell me Why is de vraag en ook als de morgen is gekomen zeggen we wat is het stil. Want al mot ik krupe, i’ll will survive. Break away, als de nacht verdwijnt en de morgen is gekomen dan is het a brand new day. Don’t stop me now, want verdammt ich lieb dich en je bent m’n maatje; jeden tag. Het feest kan beginnen dus bestel mar Griekse wijn. Ik tel tot drie. Dus, keep on smiling, we are the champions hier in Brabant en tot slot Bella Ciao.

Veel gezondheid en een lieve groet van de Blue Band.