Hofkapel

16 februari 2021

Al jarenlang dragen veel Krullendonkers bij aan de Carnavalssfeer in ons mooie Krullendonk. Verschillende generaties staan elk jaar weer klaar om er een mooi feestje van te maken. Wij vroegen Krullendonkers die vruuger èn nou een bepaalde functie binnen het Carnavalsleven uitvoeren naar hun ervaringen. Deze week lees je de drijfveer van Daan van den Akker om lid van de Hofkapel te zijn en hoe Ron van den Akker zijn tijd als voormalig Hofkapellid heeft ervaren.

Naam:  Ron van de Akker

Periode: 1987 tot 2004

Naam:  Daan van den Akker

Periode: 2017 tot heden

Wat was jouw drijfveer om lid van de Hofkapel te worden?

Je zit bij de grote fanfare, op die leeftijd niet super stoer en niet altijd even leuk, je zit ook bij jeugdfanfare, wel kei gezellig en leuke muziek en dan had je nog de Hofkapel. Klein clubje muzikanten van een hoog niveau, de grote jongens waar je tegenop kijkt. Met carnaval apart van de fanfare (wauw!!) en zoveel mogelijk uit het blote hoofd de muziek spelen (stoer!!) en natuurlijk net iets harder proberen te blazen dan de buurman. Wie wil daar nu niet bij…!?
Ron
Voorheen ben ik 5 jaar lid geweest van de Jeugdraad van Elf en ben ik Jeugdprins (Porcellus XXXV) geweest. Ik was toen zo enthousiast over de Hofkapel dat ik daar ook graag bij wilde. Daarom ben ik lid geworden bij Fanfare Aurora. De reden dat ik ben begonnen met muziek maken, is dus dat ik lid wilde worden van de Hofkapel. Dat dit gepaard ging met zoveel gezelligheid wist ik toen nog niet, maar momenteel is de drijfveer om lid te zijn van de Hofkapel toch wel echt de gezelligheid.
Daan

Wat is/was voor jou het leukste aan jouw rol als lid van de Hofkapel?

Denk dat ik toch wel een beetje de grapjas en gangmaker binnen de Hofkapel was. Maar hierbij had ik harde concurrentie hoor, we hebben echt ontzettende veel lol gehad! Ook als trombonisten hebben we een aardig stempel gedrukt met onze (muzikale) aanwezigheid. Samen met Jeroen van den Akker en Sancho Windmüller waren we een ijzersterk trio in de achterhoede. Destijds ging ik samen met Jeroen Kocken ook regelmatig naar Den Bosch en Nijmegen, voor een bak koffie en struindew we alle CD-winkels af. Daar ben ik toen de muziek van ‘t Is Niks en ‘t Wurt Niks tegen gekomen. Helemaal geweldig, dat was echt iets voor de Hofkapel. Jeroen Kocken schreef al muziek voor ons, maar met zijn arrangementen van de nummers van ‘t Is Niks en ‘t Wurt Niks is er qua stijl toch wel een nieuwe weg ingeslagen. Met kneiters als; Doktor Bernard, 123 , Pom, Happy Together en Morningsky.
Ron
Het leukste aan mijn rol als lid van de Hofkapel vind ik het bijdragen aan de gezelligheid tijdens Carnaval. Een blaaskapel kan natuurlijk niet ontbreken tijdens Carnaval. Ik vind het tijdens het muziek maken met de Hofkapel erg leuk om te zien dat mensen het gezellig hebben en feesten.
Daan

Wat is/was jouw grootste blunder in jouw rol als lid van de Hofkapel?

Zullen er ongetwijfeld zijn, maar er is geen in mijn geheugen blijven hangen.
Ron
In mijn geval kun je dit beter blunderS noemen. Ik sta er bij de kapel helaas om bekend dat ik veel dingen kwijt raak of vergeet. Het komt dus iedere Carnaval wel een paar keer voor dat ik mijn trompet, mondstuk of partijen kwijt/vergeten ben. Zo heb ik een keer op Carnavalsmaandagochtend, net voordat we naar de Krullendonker van het jaar gingen, mijn trompet bij Jeroen Kocken op moeten halen. Toen kwam ik er bij Jeroen achter dat mijn mondstuk nog thuis lag. Daardoor kon ik weer naar huis fietsen om mijn mondstuk thuis op te halen. Zo zou ik nog wel even door kunnen gaan.
Daan

Heb je nog een leuke anekdote over jouw tijd als lid van de Hofkapel?

Te veel om op te noemen, maar aan onze eerste uitstap naar Bernkastel -Kuess in Duitsland hebben we mooie herinneringen. Met z’n alle op tournee naar het verre buitenland ! Een zeer geslaagd weekend, zowel muzikaal als ook super veel lol gehad. Overdag verschillende setjes gespeeld in het oude centrum van Bernkastel, waarbij we voor overvolle pleinen met enthousiaste mensen van jong tot oud zorgden. Hier hielden we dan na elk optreden een mooi gevulde ‘collecte pet’ over, vaak door een enthousiaste bewonderaar uit het publiek wie zelf voor ons rond ging. Deze verdiensten kwamen mooi van pas voor onze stapavond. En zo zijn we later die avond uiteindelijk met z’n allen terecht gekomen in een echte ‘Originale Deutsche Tanzkeller’. Hier stond een mooie dame achter de bar. Netjes gekleed, leuk truitje aan met een skôn decolleté voorzien van wat glitters zodat deze niet onopgemerkt bleef. Ze kreeg dus van ons de bijnaam ‘glittertit’ !! Uiteraard intern, we blijven netjes… Bij deze dame (glittertit) hebben de hele avond geprobeerd om bitterballen of pinda’s te bestellen, wat ze maar niet begreep. Wat hier toen allemaal voorbij is gekomen in het meest slechte Nederduits denkbaar, inclusief gebarentaal, was hilarisch. Met als winnaar de ‘fleischballen mit panniermeel’ daarbij de uitbeelding van een snackmandje dat in de frietpan verdwijnt… We hebben die avond geen bitterbal of pinda gezien!!
Ron
Afgelopen jaar ging de Grote Optocht helaas niet door, maar dit hield een aantal leden van de Hofkapel niet tegen om het op een zuipen te zetten. Onze manager (Hans van den Berg) was afgelopen Carnaval 25 jaar lid van de Hofkapel en dit zou voorafgaand aan de Grote Optocht gevierd worden. Echter ging de Grote optocht niet door vanwege een storm en werd er een Optochtenbal georganiseerd. Hierdoor was er voor de Hofkapel meer tijd om bij Hans thuis wat te drinken. Uiteindelijk hadden een aantal kapel-leden er moeite genoeg mee om rechtop bij het Optochtenbal te arriveren. Een andere anekdote is dat ik een ander lid van de kapel heb ingeschakeld om mee te denken over een leuke anekdote. Uiteindelijk was de conclusie dat we eigenlijk alleen maar te veel drinken.
Daan